Manglende lyst er et af de største seksuelle problemer i parforhold i dag. Både mænd og kvinder mister lysten – nogle gange kortvarigt, andre gange i lange perioder. Nogle gange kommer den aldrig rigtigt tilbage igen. Til stor sorg, ærgrelse og bekymring desværre. Stress, livskriser, livsbegivenheder, medicin og hormoner er nogle af de ydre faktorer, der kan påvirke lysten. 

Overgangsalderen rammer helt naturligt kvinders lyst. Manglende lyst kan være ganske trist for den, der oplever det, og som måske gerne vil mærke lysten. Lyst kan variere fra dag til dag, uge til uge og kan svinge enormt meget. Men manglende lyst udfordrer parforholdet og skaber afstand, konflikter, frustrationer, irritationer, skuffelse og vrede. 

Det er alvor. Manglende lyst er forbundet med stor smerte. Det er ofte en smerte, der hænger sammen med frygten for ikke at være god nok. 

Det er vigtigt for mig at sige, og det siger jeg ofte i klinikken, at uanset årsag, er der intet galt med dig eller jer. Og lysten kan genfindes, hvis du har lysten til at få lyst.  

At sexlysten forsvinder indimellem, er egentlig et sundhedstegn, fordi vores sexlyst, ligesom søvnbehov og appetit og energi helt generelt og hele tiden svinger. Vi tilpasser os omstændighederne i vores liv.  Når du er for ’træt’ til sex, kan det være et symptom på at der er noget andet galt og som skal kigges på og forholde sig til. 

Desværre giver manglende sexlyst anledning til konflikt og følelsen af ikke at være god nok, forkert kan påvirke begge parter fordi den ene kan opleve dårlig samvittighed over ikke at have lyst mens den anden føler sig afvist og forsømt. Jeg oplever, at mange af de kvinder som har udfordringer med sexlysten savner intimiteten men trækker sig fordi forventninger til sex fylder og gør dem utrygge, når de ikke har lyst til sex. Og ofte ender kvinderne med at have sex med deres partner, så de kan få fred for en stund. Det er ærgerligt og ikke tilfredsstillende. 

Manglende sexlyst er tit ledsaget af ensomhed, mindreværd og afsavn.  

Når mænd mærker manglende sexlyst bliver han meget skamfuld og tvivler på sin egen værdi. Det er ofte forbundet med tabu. Når mænd mister lysten ses det tydeligt på deres penis som helst skal være hård, stiv og klar til aktion. Mænd tager mest initiativ til sex og hvis han gentagne gange bliver afvist, mister han modet. Han får derved dårlig sex selvtillid og stopper med at tage initiativ og undertrykker sin lyst eller får afløb gennem porno og onani. 

Så hvad skal I gøre? 

Når der skal arbejdes med lyst skal man gå på opdagelse i hvad der tænder og dræber ens lyst og have en dialog om det i forholdet. Man skal tale om hvad man savner seksuelt og hvad man ønsker mere af. Derudover skal man gøre sex til noget dejligt, som ikke bare skal overstås. 

I skal hjælpe hinanden med at opnå nydelse og skabe rammerne for det sammen. Øv jer i intimitet og nærvær. Bryd rutinerne i soveværelset, afprøv forskelligt legetøj, stillinger. Dyrk forspillet og brug tiden sammen. Stress og fortravlet hverdag dræber lysten. Og hvis det stadig er svært, søg hjælp. 

Tips til manglende sex 

1)      Når du opdager at lysten bliver et problem så tal med din partner om det 

2)      Vær tro mod din lyst og ulyst. Hvis du mærker lyst, så giv den en chance.  Og hvis du mærker ulyst så forhold dig til den, tal med din partner om det og søg hjælp 

3)      Mærk din behov, ønsker og længsler og prioritere dem 

4)      Byg lysten op i løbet af dagen, det frigiver lysthormoner i hjernen og hjælper sexlysten på vej. 

5)      Rør ved hinanden, når I rører hinanden, udløses hormonet oxytocin. Det gælder, både når I holder i hånden, krammer og sidder ved siden af hinanden. 

6)      Dyrk nærværet og undgå sociale medier og elektronik for en stund