Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/amaliepedersen.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5753
Hjælp – jeg har mistet mig selv og blevet afhængig af min kone | Amaliepedersen

I denne blog skal du læse lidt om afhængighed og uselvstændighed i parforhold. Du skal møde Helle og Kent. De møder op i min klinik og ønsker parterapi. 

Helle er godt træt af Kent. Hun oplever at hun har ALT ansvar i parforholdet. Hun oplever Kent passiv, usikker, trist, uoplagt, umotiveret, ansvarsfralæggende og hun er tæt på at bede om en skilsmisse. 

Helle er ikke alene, faktisk oplever mange kvinder at deres mænd er lidt passive. Mange mænd har svært ved at give det rigtige modspil, medspil i parforholdet.  

Jeg oplever i parterapi at mænd har svært ved at sige fra og til, tage beslutninger og mange mænd har tendens til at trække sig fra familien, konflikterne og overlader førersædet til deres kvinder. Kvinderne ender med at styre hjemmet, børnene – det hele.  

Det går for en stund men kvinderne ender med at blive RØV trætte af deres mænd. De trækker sig følelsesmæssigt hvorfor at følelserne ændre sig i parforholdet og der skabes stor afstand og tvivl i relationen. 

Det blev tydeligt i parterapi at Kent har overladt alt til konen. “Det går jo altid godt”. Han er passiv om ferie planlægning, børnenes fødselsdagsgaver, familie arrangementer, økonomi, mad, indkøb – han blev endda spurgt i terapi hvad børnene skulle starte til efter sommerferien. Det kunne han næsten ikke svare på.  

Kent er dybt afhængig af sin kones struktur og planlægning. Han aner ikke hvordan han kommer ind i kampen. Han udviser meget lidt interesse for familien og sin kone og det har faktisk altid været et problem. Kent har et meget lavt selvværd og stoler ikke på sine egne tiltag. Dog trives han i sit arbejde hvor selvværdet skinner og hans kone kan blive så frustreret over, at han kan have ansvaret for medarbejder og tage beslutninger på jobbet, men i hjemmet er så usikker.  

Det er jo ret komplekst, og det er ikke kun Kent der skaber ubalance i forholdet. Helle har med alt ansvar påført en kontrol- rolle som hun har svært ved at give slip på og føler at hun ved bedst, særligt om børnene. Hun omtaler deres børn – mine børn. Det gør hun ikke med vilje og ender også med at rette sig selv. Men det fortæller noget om deres tillid og tryghed til hinanden. 

Helle har ikke tillid til at Kent kan passe på børnene. Hun har flere erfaringer hvor han ikke har været uopmærksom, hvorefter hun tager over. Og Kent siger ingenting. I stedet føler han sig som en dårlig far men undlader at tage snakken om det. 

Generelt er kommunikation en by i Rusland. Helle fortæller og Kent retter ind. 

Når man bliver afhængig af et andet menneske, særligt sin partner sætter man selvstændighed over styr og udfordre både selvværdet og ansvarsfølelsen. Ofte hænger mangel på selvstændighed i et parforhold sammen med afhængighed.  Hvis du ikke ved hvordan man planlægger og tilrettelægger hverdagen og opretholder et vist niveau af selvstændighed, kan man risikere at komme et sted i parforholdet, hvor man ikke ved, hvordan man gør noget – med mindre partneren er involveret. 

Og det vil blive gift for parforholdet. Partneren vil blive kvalt i forholdet. Som Helle udtaler “ vi har 3 børn men med Kent har jeg 4. 

Kents identitet i forholdet er truet og han er blevet gjort opmærksom på, at han skal arbejde med sig selv. Mens Helle øver sig i at slippe kontrollen, give plads og arbejde på tilliden og respekten til Kent. 

Med denne blog siger jeg ikke at selvstændighed er fravær af afhængighed og afhængighed af fravær er selvstændighed. At være afhængig af vores partner er et vilkår men hvis man mister sig selv, sin identitet og alt hvad vi foretager sig skal være involveret med vores partner så har vi et dilemma som sætter forholdet over styr.