Hvem snager mest i partnerens mobil?

Gæsteindlæg af folkene bag FindEnKæreste.dk

Jeg har sagt ja til at samarbejde med FindEnKæreste.dk  og de har lavet et gæsteoplæg som jeg har valgt at dele i min blog. Spændende undersøgelse.

For få uger siden færdiggjorde vi, FindEnKæreste.dk, en stor spørgeskemaundersøgelse, der blandt andet kaster lys over, hvor mange danskere der har snaget i en nuværende eller tidligere kærestes mobiltelefon uden vedkommendes samtykke. I gæsteindlægget her bringer vi de mest interessante og centrale pointer fra vores undersøgelse.

Mistænksomt betragter du din kærestes begejstrede ansigt, der lyses op af displayet fra vedkommendes smartphone.

”Hvad dælen smiler du sådan af?” tænker du en smule utryg. Mon din kæreste har gang i noget bag din ryg?

Flere og flere SMS’er tikker ind, og smilet på din kærestes læber bliver bare større og større, for hver gang hun læser en ny besked. Utrygheden transformerer sig til jalousi, og du mærker en ustyrlig lyst til at få bekræftet eller afkræftet din ubehagelige mistanke.

Du ved godt, at du ikke burde – det er jo din kærestes personlige ejendel, og du stoler vel på ham/hende, når alt kommer til alt – men alligevel kan du ikke styre dig en dag, hvor du ser hans/hendes telefon lyse op få meter fra dig, mens du kan høre ham/hende stå og skråle ude under bruseren, så du tager plastikhandsker på og går på opdagelse i smartphonen.

Hvis ovenstående lyder en smule bekendt, er du langt fra alene. Rigtig, rigtig mange danskere har nemlig luret i kærestens telefon uden vedkommendes samtykke.

I vores undersøgelse, der blandt andet kaster lys over netop dette, fortalte 67,2 % af vores 1.291 respondenter, at de på et tidspunkt havde snaget i en nuværende eller tidligere kærestes mobiltelefon uden vedkommendes samtykke.

Kvinderne og de unge er de værste

Ifølge vores undersøgelse er kvinderne mærkbart hyppigere skyldige end mændene, når det kommer til at snage. Hele 74,7 % af vores kvindelige respondenter erklærede sig nemlig skyldige i at have snaget, mens andelen af mænd, der gjorde det samme, blot var 30,4 %.

Det var ikke kun ved parameteret køn, at vi så en eklatant stor forskel blandt vores respondenter i tilbøjeligheden til at snage.

Også parameteret alder ser ud til at være afgørende for, i hvilket omfang et menneske er tilbøjelig til at snage lidt i partnerens telefon. Vores data indikerede nemlig, at de unge er væsentlig mere tilbøjelige til at snage, end de ældre er. Herunder følger et søjlediagram, der viser, hvor store andele af vores 15-25-årige, 26-35-årige, 36-45-årige og +46-årige respondenter, der på et tidspunkt havde snaget i en kærestes telefon uden vedkommendes samtykke.

Hvorfor snages der?

I vores undersøgelse var vi ikke blot interesserede i kvantitative data om, hvor mange der havde snaget i en nuværende eller tidligere partners telefon uden vedkommendes samtykke.

Vi var også meget nysgerrige omkring motiverne bag den moralsk fordærvede handling.

I langt de fleste tilfælde skyldes et snageri, at vedkommende, der snager, har en mistanke om utroskab. Nærmere bestemt var dette årsagen for 63 % af de af vores respondenter, som havde snaget. Det var dog ikke altid, at der blevet snaget grundet dystre forestillinger. I lidt mere end hvert fjerde tilfælde var årsagen nemlig blot simpel nysgerrighed.

Dette var hovedpunkterne fra undersøgelsen – spændende, ikke?

Hvis du er nysgerrig efter endnu flere resultater fra undersøgelsen samt interesseret i at opnå indsigt i dens fremgangsmåde samt sample, kan du læse en redegørelse af hele undersøgelsen her.