Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/amaliepedersen.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5753
Sex ja tak, også efter overgangsalderen | Amaliepedersen

Sex ja tak, også efter overgangsalderen

Troede du, at overgangsalderen automatisk var lig med nul sexlyst, tørre slimhinder og hedeture? Det er den ikke. Selvfølgelig kan den periode, hvor en kvinde går fra at være fødedygtig til ikke længere at sende et æg til mulig befrugtning i livmoderen og et fald i produktionen af østrogen selvfølgelig være træls. Men det behøver den ikke. Kvinders – og mænds – sexlyst kan faktisk nærmest eksplodere +50 af flere årsager. I det faste parforhold kan det, at der pludselig ikke er risiko for graviditet og friheden ved at have store børn, frigive en masse tid og overskud til at forkæle og kæle ekstra meget med hinanden. Nu står der ikke en masse børn i kø, som har brug for kram og fysisk nærhed, så I har begge hænder fri til hinanden. Til at nusse fødder i sofaen og til at kysse langt farvel på munden, før I skal ud ad døren om morgenen.

En stor fordel ved sex efter menopause er, at man efterhånden kender sig selv og sin krop så godt (og partnerens), at man ved, hvad der skal til for at sex føles ekstra dejligt. Det kan også være tid til, at I får lyst og mod til at afprøve nogle nye erotiske afkroge af sammen.

Den gode nyhed er, at menneskets største erogene zone sidder i hjernen – og intet som overraskelser, romantik, kærlighed, hemmeligheder, ekstra opmærksomhed og nærhed kan vække vores lyst til erotik, også efter overgangsalderen. Og hvis den erotiske knap i hjernen står på on, så er de lavpraktiske problemer ved overgangsalderen som bl.a. er dårlig nattesøvn, hedeture og humørsvingninger til at løse. Selv de stærkt opreklamerede tørre slimhinder kan gøres indbydende og sanselige med en intimolie eller en lækker glidecreme. Der er med andre ord masser af mulighed for vidunderlig og intens sex efter overgangsalderen, hvis man er klar til at bruge energi på det. Hvis I er gået i stå, kan en samtalerække hos en sexolog være en god investering. Hvorfor skulle man dog sætte et godt forhold over styr på grund af nedsat sexlyst? Husk, at nedsat lyst kan opstå af mange årsager, ikke bare overgangsalder – men også sygdom, stress og perioder med fokus på andre livsområder. Op- og nedture i sexlivet og livet som helhed er en del af at være ’rigtigt’ voksne sammen. Overgangsalderen kan tage alt fra et år til mange år med nattesved, dårlig søvn og humørsvingninger. Motion og sund kost betyder meget for at regulere både de psykiske og de fysiske symptomer, og en dygtig sexolog kan faktisk også rådgive om kost og sund levevis. Endelig kan lægen udskrive hormonpiller, som mildner overgangen, hvis man er åben overfor det – de moderne hormonbehandlinger og hormonplastre er afstemt kroppen, så man får ikke kæmpedoser, men bare lige det, der skal til. For de fleste kvinder er overgangsalderen ikke bare en fysisk ting, men også en mental omstilling – nogle er lykkelige over, at børnene er blevet store nok til selv at komme i skole og for at slippe for forældreintra og madpakker. Andre kvinder sørger over, at de tager på i vægt, de føler sig mindre kvindelige, når lysten mangler, og bliver melankolske over, at tiden med små børn er overstået.

Set fra et sexologisk synspunkt er der naturligvis ikke rigtig og forkert i forbindelse med overgangsalderen, kun forskellige livsomstændigheder og forskellige kroppe. Gudskelov er der hjælp at hente, for de kvinder, der har lyst til at sætte seksualiteten fri trods hormonernes ’udmarch’. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre. Omvendt er der også masser af rimelighed i at sætte det hede sexliv på pause, hvis man ligger badet i sved nat efter nat og kæmper sig gennem sin overgangsalder, og til at sige til sin partner – ved du, hvad ’det der gider jeg ikke så meget for tiden, men jeg gider godt dig! De første symptomer på, at kroppen er ved at forandre sig, kan dukke op, længe før kvinder går i egentlig overgangsalder og ægløsning og menstruation ophører. Halvdelen af alle kvinder oplever nogle af en eller flere af symptomer: Vaginal tørhed, smerter ved samleje, nedsat sexlyst og vanskeligheder ved at få orgasme og blærebetændelse (på grund af tørre

slimhinder). Men før du afskriver dit sexliv, så husk, at halvdelen IKKE har gener, og at der kan gøres meget for at bevare sexlysten, selv om hormonbalancen ændrer sig.

Tips til sexlivet i overgangsalderen

1. Inden du beslutter, at dit sexliv er ovre for evigt, så find ud af, hvad der sker med din krop rent fysisk. Er der gener/smerter ved sex, så tal med lægen. Dårlig søvn, hedeture og nattesved kan afhjælpes med hormonbehandling.

2. Hvis det især er sexlysten, der er nedsat, så tal med en sexolog. De er eksperter i præcis det, du tumler med, og det kan fordoble din livskvalitet at få sat ord på. Også overfor partneren.

3. Følelsen af at være seksuelt attraktiv og fertil betyder meget for kvinders sexlyst. Gå på (gen)opdagelse i din psyke og krop. Hvornår føler du dig mest lækker? Hvad er stadigvæk det samme ved dig i dag, som da du var 35?

4. Find ud af, hvad der skal der til for, at du kan dyrke den erotiske følelse i kroppen i hverdagen? Nyt undertøj? At være veltrænet? Eller måske en ugentlig massage?

5. Husk, at halvdelen af alle kvinder kommer igennem overgangsalderen relativt nemt. Og selv en svær overgangsalder kan blive til at ’holde ud’ ved at leve et aktivt liv både fysisk og mentalt.